Heedmarks Exponeringspris 2020

Heedmark nyheter   •   Jan 28, 2021

juryn har avlagt sina röster och vi har äran att säga grattis till Britta Marakatt-Labba som är vinnaren av Heedmarks Exponeringspris 2020!

Britta Marakatt-Labba har varit verksam som konstnär i över 40 år och hennes textilkonst har lämnat avtryck hos många som aldrig har besökt våra breddgrader. Ibland glöms det bort, att konst utgör en urstark kanal för marknadsföring. Genom Brittas stygn når Kiruna ut till vardagsrum, salonger och institutioner i världen, och skapar nyfikenhet om vår stad och våra miljöer. Tack Britta för att du bidrar till exponeringen av Kiruna som stad och varumärke!

Britta Marakatt-Labba, vinnare av Heedmarks Exponeringspris 2020.

Så här löd motiveringen:

Britta Marakatt-Labbas skira broderi förmedlar starka historier. Som mottagare av Prins Eugen-medaljen 2020 för framstående konstnärlig gärning är hon givetvis större än vårt pris, men vi vill gärna spela i samma liga som en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer.

Britta har varit verksam i över 40 år och hennes textilkonst har lämnat avtryck hos många som aldrig har besökt våra breddgrader. Ibland glöms det bort, att konst utgör en urstark kanal för marknadsföring. Genom Brittas stygn når Kiruna ut till vardagsrum, salonger och institutioner i världen, och skapar nyfikenhet om vår stad och våra miljöer.

Textil och broderi kan verka beskedligt men Brittas konst är fylld av dramatik, både i form av händelser ur samisk och nordisk samtid och dåtid, och det storslagna landskapet. Vi tippar att namnet Marakatt-Labba kommer att vara en viktig reseanledning för besökare till nya Kiruna.

Intervju med Britta Marakatta-Labba

Hej Britta och grattis till vinsten! Hur känns det att bli framlyft för ditt bidrag till exponeringen av Kiruna?

Jag känner mig verkligen hedrad eftersom Kiruna är min egen kommun. Det är väldigt överraskande också och känns jättekul!

Vad har Kiruna betytt för din konst?

Kiruna har betytt jättemycket för mig. Det var här min konstbana startade. Jag kom hit som 16-åring och var väldigt sugen på att se konst. Av en tillfällighet upptäckte jag att stadshuset har en stor konstsamling. Det fanns också ett annat hus i närheten där de ofta hade utställningar, så jag gick alltid och tittade på konst. Samlingarna som finns i Kiruna har gett mig väldigt mycket inspiration. Både Sten Kauppi och andra Kirunakonstnärer som finns representerade. Jag vet inte om jag hade fått tillfälle att se på konst annars, så visst är det jätteviktigt. Kiruna idag med stadsflytten samt gruvan och dess borrhål och schakt inspirerar mig också mycket.

Vilka råd skulle du ge till unga Kirunakreatörer?

Om man vill gå vidare tycker jag att det är viktigt att kolla upp utbildningsvägar. Det gjorde jag. Jag hörde talas om Sunderby konstlinje på folkhögskolan och gick där i 2 år. Där fick jag väldigt bra vägledning för att komma vidare och sökte då till Högskolan för konst och design (HDK) i Göteborg. Idag finns det så mycket mer att välja mellan. Nu kan man studera på flera platser, inte bara Stockholm och Göteborg. Det finns till exempel Umeå, eller Tromsö där många svenskar går på akademien.

Det har ju varit ett speciellt år med pandemin. Hur har året sett ut för dig personligen och yrkesverksamt?

Det har varit väldigt tokigt. Jag hade flera resor planerade för utställningar som inte har gått att genomföra. Sydney, Hongkong, England, Helsingfors, Oslo, för att nämna några. Jag föreläser också mycket och flera föreläsningar har blivit inställda. Bara en har jag genomfört via Zoom. Men det är inte samma sak, jag tycker att det är väldigt jobbigt att Zooma. Så för min del har det inneburit inställda resor. Men inget ont som inte för något gott med sig, brukar man säga. Situationen har inneburit att jag har kunnat jobba ifred. Jag har faktiskt jobbat jättebra de senaste månaderna.

Hur ser dina planer ut för 2021?

Jag jobbar ju mycket internationellt vilket är väldigt kul. I år finns bland annat två större utställningar i Nepal och Kanada planerade. Vi får se om de blir av, men jag hoppas verkligen det. Utställningarna kommer ju att genomföras men man vet inte hur mycket de kommer att ha öppet för allmänheten.

Tack Britta, vi är glada att du ville medverka!

Tack själva, verkligen roligt!